Shopping pe Drumul Matasii

January 25th, 2012

Deschis de China acum mai bine de 2000 de ani drumul matasii, supranumit asa datorita cantitatii impresionante de matase transportata, a contribuit la schimburi materiale si culturale intre Asia centrala, Asia de sud si Asia de vest, Europa si Africa de nord. Pentru impatimitii de istorie si turism drumul matasii se afla neaparat pe lista.

Daca si tu ai trecut pe To do list – de vazut drumul matasii, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa fii mai specific. Care parte din drumul matasii, pentru ca, daca nu cumva ti-ai inceput anul sabatic si intentionezi sa-l strabati cap-coada atunci mai greu sa-l comprimi in una doua saptamani de concediu.

Pe principiul- care-i cel mai aproape – am pus steguletul pe Turcia. Cum ne-am trezit mai tarziu n- am prins locuri la caravane :) asadar ne-am ocupat resemnati locul in unul dintre miile de autocare ce strabat tara-n lung si-n lat aratand cu mandrie turistilor bogatiile pe care le au ei, turcii. Maratonul de-o saptamana a pornit in Antalia, apoi a strabatut zona Cappadocia-Konya, Ankara si in cele din urma Istanbul. Imaginea generala este de tara mozaic in care  zonele turistice contrasteaza puternic cu cele ,,normale” ; zonele pline de verdeata sunt inlocuite la numai cateva ore de mers cu masina de dealuri golase si forme de relief usor selenare. Insa, poate cea mai mare curiozitate a noastra a fost sa descoperim cat de mult mai influenteaza religia portul femeilor. Cum era de asteptat, zonele atinse de modernitate sunt slab reprezentate de femei care poarta val complet sau patial, insa odata ajunsi in zone rurale deja situatia si chiar atitudinea locuitorilor fata de turistii ,,profanatori” se modifica.

Daca ai plecat la drum lasand acasa orice urma de prejudecata, atunci poti lua notite pentru ca aproape orice loc (cel putin pe traseul strabatut de noi) este o sursa de inspiratie. Si, daca mai ai si un ghid plin de elan si dragoste de tara cu atat mai bine. :) Este vizibil ca Turcia face un efort de intoarcere spre gloriosu-i trecut, restaurand si  scotand la lumina relicvele si monumentele vremilor apuse. Ghizii turci vor avea grija sa detalieze cu mandrie pasaje din opera si viata lui Ataturk citandu-l frecvent ,,Un popor care nu are trecut, nu poate avea viitor.’’ Dar sa revenim la turismul nostru de inspiratie si shopping, caci acestea sunt principalele scopuri pentru care am pornit la drum.

Shopping al primelor suveniruri pe stradutele de langa un portulet al Antaliei.

Cappadocia si ale sale locuinte sapate in stanca.

Curiozitati locale :)

Popas la unul dintre cele cateva kervansaray presarate pe drumul matasii turcesc.

Cateva bijuterii handmade cu specific local.

Inca putin shopping.

O vizita la una dintre renumitele fabrici de covoare traditionale.

Omniprezentul evil eye.

Dans si suveniruri Dervis evi.

Ne-am strecurat la un atelier de bijuterii poate, poate mai furam ceva meserie :)

O noua plimbare pe la magazinele de suveniruri.

Apoi am plecat sa admiram o mica parte dintre bijuteriile sultanului.

Si minaretele…

Apoi mozaicurile din monumentele odata crestine.


Ar mai fi de vizitat. Va dor picioarele? Mai rezistati putintel caci trebuie sa razbatem prin multime si sa ajungem si in Marele Bazar.


Acum ca am ajuns, ei bine… va lasam :)

Spor la cumparaturi!

 

Leave a Reply

*